Jajka w sosie tatarskim - przepis, sos tatarski do jajek

Jajka w sosie tatarskim - przepis, sos tatarski do jajek
Autor Anna Maćkowska
Anna Maćkowska15.12.2023 | 6 min.

Jajka w sosie tatarskim to smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka lub lekki posiłek, który można podać w wielu wariantach. W tym prostym przepisie pokazujemy, jak zrobić klasyczny sos tatarski i jak nim polać ugotowane na twardo jajka. Taki dodatek sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas codziennych posiłków.

Kluczowe wnioski:
  • Sos tatarski można przygotować z podstawowych składników, które zwykle mamy w lodówce.
  • Jajka w sosie tatarskim są smaczną i sycącą przystawką, pasującą do wielu dań.
  • Taki dodatek warto podać zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień.
  • Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
  • Można go modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione składniki.

Jak przygotować jajka w sosie

Przygotowanie jajek w sosie tatarskim jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Cały przepis jest na tyle szybki, że spokojnie zmieszasz składniki na sos tuż przed podaniem, a same jajka ugotujesz w kilka minut. Dzięki temu z łatwością przyrządzisz tę smaczną przekąskę zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Kluczowe jest, aby rozbić jajka ostrożnie, tak by nie uszkodzić żółtek. Następnie należy ugotować je na twardo – wtedy będą się ładnie prezentować w sosie. Sam sos tatarski przygotowujesz, mieszając majonez z podstawowymi składnikami. Możesz go dowolnie doprawiać ulubionymi dodatkami.

Podane w sosie tatarskim jajka stanowią smaczną i sycącą przystawkę. Pasują zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły rodzinny obiad. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis krok po kroku.

Przygotowanie skorupek jajek

Aby jajka ładnie wyglądały w sosie, warto zadbać o ich wygląd. Dlatego przed gotowaniem pozbądź się wszelkich zabrudzeń i nierówności na skorupkach. Możesz je delikatnie przetrzeć szmatką lub szczoteczką. Ułatwi to późniejsze obranie jajek ze skorupek.

Gotuj jajka w wodzie około 10 minut od zagotowania. Po tym czasie będą na twardo. Schłódź je zimną wodą, aby łatwiej było obrać ze skorupek.

Przepis na jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim są przystawką, którą przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Ponieważ głównym składnikiem tatarskiego jest majonez, warto wybrać dobrej jakości produkt, najlepiej domowej roboty. Pozostałe składniki dobrej jakości również wpłyną pozytywnie na smak tatarskiego.

Przygotowanie tej pasty jest naprawdę szybkie. Mieszasz ze sobą poszczególne produkty, doprawiasz do smaku i gotowe! Możesz też urozmaicić skład, dodając swoje ulubione dodatki.

Opcje smakowe

Klasyczny sos tatarski przygotowuje się z majonezu, śmietany, ketchupu i przypraw. Można jednak urozmaicać jego smak, dodając składniki takie jak:

  • ogórki konserwowe
  • papryka
  • cebula
  • szynka
  • korniszony

Warto eksperymentować z ulubionymi dodatkami, aby uzyskać wyjątkowy, autorski przepis na sos tatarski do jajek!

Czytaj więcej: Przepis na botwinkę - pyszna botwinka w prosty sposób

Składniki potrzebne do przygotowania

Podstawowe składniki na sos tatarski do około 20 jajek to:

300 g gęstego majonezu
100 ml śmietany 18%
3-4 łyżki ketchupu
sól, pieprz do smaku

Oprócz tego potrzebujesz jajek ugotowanych na twardo oraz opcjonalnie ulubionych składników do urozmaicenia smaku tatarskiego.

Sposób przygotowania jajek w sosie

Jajka w sosie tatarskim - przepis, sos tatarski do jajek

Przygotowanie tatarskiego z podanych składników to kwestia kilku minut:

  1. Obierz ugotowane na twardo jajka ze skorupek i przekrój każde na pół (lub ćwiartki, jeśli są duże).
  2. W misce wymieszaj majonez, śmietanę, ketchup i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Dodaj ulubione składniki smakowe według uznania i wymieszaj.
  4. Ułóż pokrojone jajka na półmisku lub talerzykach.
  5. Polać obficie sosem tatarskim. Wstaw tatarskie z jajkami do lodówki na kilka minut przed podaniem, aby sos nabrał idealnej konsystencji.

Smacznego!

Sos tatarski można przygotować w kilka minut z podstawowych składników. Dzięki niemu jajka nabierają wyjątkowego smaku i stanowią sycącą przystawkę na każdą okazję.

Podanie i dekorowanie jajek w sosie

Aby jajka w sosie tatarskim pięknie się prezentowały, ułóż je na paterze, półmisku lub talerzykach. Możesz także wykorzystać połówki jajek ułożone w specjalnych stojaczkach w kształcie jajek. Obok warto dodać świeże zioła, np. szczypiorek lub koper.

Tak przygotowane i udekorowane jajka z sosem tatarskim mogą stanowić ozdobę świątecznego stołu wielkanocnego lub być elementem eleganckiego przyjęcia. Wyglądają równie pięknie, a do tego są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Jajka w sosie tatarskim - szybki przepis

Jajka w sosie tatarskim sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i na przyjęcie. Błyskawiczny czas przygotowania to dodatkowy atut tej smacznej przystawki.

Dzięki prostym składnikom możesz z łatwością przyrządzić tatarski w kilka chwil. Gęsty majonez, śmietana, ketchup i przyprawy to wszystko, czego potrzebujesz.

Jajka w sosie tatarskim to przepyszna i sycąca przystawka lub lekki posiłek, który sprawdzi się na każdą okazję. Polecamy go wszystkim miłośnikom jajek i smacznych sosów!

Podsumowanie

Jajka w sosie tatarskim to prosty w wykonaniu, a zarazem wykwintny dodatek, który sprawdzi się na wielu okazjach. Przepis przedstawiony w artykule pokazuje, jak przyrządzić klasyczny sos tatarski do jajek z podstawowych składników, a także jakimi sposobami można go urozmaicać.

Jaja w sosie tatarskim stanowią sycącą i elegancką przystawkę, którą warto podać zarówno na świątecznym stole, jak i podczas zwyczajnego obiadu. Sos tatarski doskonale komponuje się z jajkiem, dodając mu wyjątkowego, pikantnego smaku.

Przygotowanie tatarskiego i ugotowanie jajek zajmuje kilka minut, więc jest to danie niezwykle szybkie w przyrządzeniu. Co więcej, przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione ingrediencje i doprawiając całość do własnego smaku.

Mamy nadzieję, że artykuł zainspiruje Państwa do samodzielnego przyrządzenia smacznych jajek w sosie tatarskim. Życzymy udanych eksperymentów kulinarnych!

Najczęściej zadawane pytania

Jajka na sos tatarski powinny być ugotowane na twardo. Gotuj je około 10 minut od zagotowania wody. Dzięki temu łatwiej będzie je obrać ze skorupek, a ich konsystencja będzie odpowiednia.

Domowy majonez przygotujesz ubijając żółtka z olejem, musztardą, solą i pieprzem. Stopniowo, nieustannie miksując, dodawaj olej na przemian z kilkoma kroplami soku z cytryny. Majonez zgęstnienie, gdy dodasz ok. pół szklanki oleju.

Klasyczny tatarski przygotowuje się z majonezu, śmietany, ketchupu i przypraw. Możesz go jednak wzbogacić o cebulę, ogórki kiszone, paprykę, szynkę, korniszony czy inne ulubione składniki.

Ułóż jajka na paterze lub talerzykach, obficie polej sosem i udekoruj ziołami np. natką pietruszki lub szczypiorkiem. Możesz też wykorzystać połówki jajek w specjalnych stojaczkach na jajka.

Przygotowany domowy sos tatarski najlepiej spożyć tego samego dnia. W lodówce można go przechowywać maksymalnie 1-2 dni. Nie zaleca się zamrażania tatarskiego, ponieważ traci on wtedy na jakości i smaku.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Przepis na przecier pomidorowy: Jak zrobić pyszny przecier pomidorowy?
  2. Krokiety z kapustą i grzybami - przepis i sposób przygotowania
  3. Ciasta z mascarpone: przepisy na pyszne ciasta z serkiem mascarpone
  4. Przepis na barszcz ukraiński z buraków
  5. Szybkie dania bez mięsa - obiady wegetariańskie
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Anna Maćkowska
Anna Maćkowska

Nazywam się Anna i jestem psycholożką. Od kilku lat piszę artykuły na temat rozwoju osobistego i zdrowia psychicznego na portalu cedenews.pl. Poruszam kwestie stresu, depresji, lęków, nauki asertywności i pracy nad własną osobowością. Piszę w przystępny, empatyczny sposób, a moim celem jest pomoc czytelnikom i czytelniczkom w rozumieniu samych siebie.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły