Pierogi z grzybami i kapustą - Przepis, farsz, smakowite danie

Pierogi z grzybami i kapustą - Przepis, farsz, smakowite danie
Autor Katarzyna Mucha
Katarzyna Mucha15.12.2023 | 7 min.

Pierogi z grzybami to smaczna i sycąca potrawa, idealna na obiad lub kolację. W niniejszym artykule znajdziesz przepis na domowe pierogi z farszem grzybowym i kapustą, a także porady dotyczące przygotowania smakowitego nadzienia oraz wypieku. Dowiesz się, jakie grzyby najlepiej nadają się do farszu, jak przygotować kapustę, aby pierogi były jeszcze smaczniejsze oraz jakimi sposobami można podawać gotowe pierogi, by każdy znalazł coś dla siebie.

Kluczowe wnioski:
  • Do przygotowania farszu grzybowego najlepiej użyć pieczarek, maślaków lub borowików
  • Kapusta dodana do farszu sprawia, że pierogi są bardziej soczyste i aromatyczne
  • Ciasto na pierogi powinno odpocząć minimum 30 minut przed wykrawaniem krążków
  • Gotowe pierogi można podawać zarówno na słodko, jak i na ostro
  • Domowe pierogi z grzybami i kapustą są sycące i bardzo smaczne

Pierogi z grzybami jak przygotować

Decydując się na przygotowanie pierogów z grzybami, warto zadbać o dobór odpowiednich składników. Bardzo dobrze sprawdzą się tu pieczarki, maślaki oraz borowiki. Są one soczyste, mają wyrazisty smak i aromat.

Przed przystąpieniem do wyrobu ciasta na pierogi, grzyby należy bardzo drobno posiekać lub zmielić. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą maszynki do mielenia lub blendera. Posiekane grzyby podsmażamy z cebulą na odrobinie oleju lub masła.

Przygotowanie farszu grzybowego

Do podsmażonych grzybów warto dodać przyprawy takie jak majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Dzięki temu farsz zyska więcej smaku. Można również dodać posiekaną natkę pietruszki. Po przyprawieniu całość dusimy jeszcze kilka minut. Tak przygotowany farsz studzimy przed nadzieniem pierogów.

Bardzo ważne jest, aby farsz do pierogów był całkowicie ostudzony. W przeciwnym razie ciepły farsz roztopi ciasto z pierogów od środka podczas gotowania.

Smakowity farsz z grzybów do pierogów

Aby farsz grzybowy do pierogów był jeszcze smaczniejszy, warto go wzbogacić o dodatkowe składniki. Świetnie sprawdzi się tu biała kapusta. Dzięki niej farsz będzie bardziej soczysty i aromatyczny.

Kapustę kroimy w drobną kostkę lub siekamy, po czym krótko blanszujemy we wrzącej wodzie. Tak przygotowaną kapustę odsączamy, studzimy i dodajemy do farszu grzybowego. Całość dokładnie mieszamy. Można również dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew lub pora.

Warto pamiętać, aby farsz z kapustą i grzybami był dobrze doprawiony i posolony. Wtedy pierogi będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Farsz z kapustą kiszoną i grzybami

Zamiast świeżej białej kapusty, do przygotowania farszu można użyć kapusty kwaszonej. Nadaje ona pierogom wyjątkowy, charakterystyczny smak i aromat. Kapustę kwaszoną należy odcedzić z zalewy, drobno posiekać i dodać do podsmażonych pieczarek lub innych grzybów.

Czytaj więcej: Przepis na przecier pomidorowy: Jak zrobić pyszny przecier pomidorowy?

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowanie ciasta na pierogi warto zacząć od połączenia mąki pszennej z jajkiem, olejem i ciepłą wodą. Składniki wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Takie ciasto będzie bardziej plastyczne, przez co łatwiej będzie formować pierogi.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je na placusz o grubości około 2-3 mm. Foremką do pierogów wykrawamy krążki ciasta, na które nakładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi ciasta widelcem lub palcami. Gotowe pierogi układamy na posypanej mąką desce.

Mąka pszenna 500 g
Jaja 2 sztuki
Olej 2 łyżki
Woda około 150 ml

Tak przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy je drewnianą łyżką do talerza, smarujemy stopionym masłem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jak zrobić pyszne pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami i kapustą - Przepis, farsz, smakowite danie

Pierogi z grzybami i kapustą przyrządzamy według sprawdzonego przepisu. Podstawę pysznego farszu stanowią dobrze wysmażone pieczarki lub borowiki. Można dodać także suszone grzyby - podgrzybki lub borowiki. W takim przypadku wystarczy je zalać wrzątkiem i odczekać aż grzyby napęcznieją.

Grzyby studzimy i drobno siekamy. Mieszamy z ugotowaną i odcedzoną kapustą - białą lub kwaszoną. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem. Całość delikatnie smażymy przez kilka minut na patelni.

Jakie grzyby dodać do farszu

Do przygotowania farszu świetnie nadają się:

  • pieczarki
  • borowiki
  • podgrzybki (suszone)
  • maślaki
  • kurki

Poza grzybami, możemy dodać ugotowane warzywa - ziemniaki, marchew lub kalarepę. Dzięki nim farsz będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej soczysty.

Krok po kroku przepis na pierogi grzybowe

Aby przyrządzić przepyszne domowe pierogi z grzybami i kapustą, wystarczy postępować zgodnie z kilkoma prostymi krokami.

  1. Podsmażyć posiekane grzyby z cebulą
  2. Dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę
  3. Farsz grzybowo-kapuściany doprawić przyprawami
  4. Przygotować ciasto pierogowe z mąki, jajek, oleju i wody
  5. Rozwałkować ciasto i formować pierogi z farszem
  6. Gotować pierogi partiami przez około 4 minuty
  7. Podawać z ulubionym sosem lub okrasą

Jak widać, przygotowanie domowych pierogów z grzybami i kapustą nie jest trudnym zadaniem. Ważne, by zadbać o jakość i świeżość składników - wtedy na talerzu z pewnością znajdą się prawdziwe kulinarne arcydzieła.

Najlepsze pierogi powstają z połączenia tradycyjnej receptury, świeżych składników i serca włożonego w gotowanie

Sekrety przygotowania pierogów grzybowych

Decydując się na samodzielne przygotowanie pierogów z grzybami, warto poznać kilka sprawdzonych trików, które pomogą w wypieku smacznych pierogów.

Po pierwsze, grzyby na farsz zawsze kroimy w drobną kostkę lub mielimy. Dzięki temu będą łatwiej i szybciej się gotować w cieście pierogowym. Po drugie, farsz bezwzględnie musi być całkowicie ostudzony. Podczas gotowania pierogów, rozgrzany farsz powoduje "rozpuszczenie" ciasta od środka.

Kolejna ważna kwestia to odpowiednie zamknięcie pierogów. Brzegi ciasta na nadzieniem sklejamy dokładnie, aby farsz się nie wydostał. W tym celu używamy widelca lub po prostu uciskamy palcami. Gotowe pierogi smarujemy rozbełtanym jajkiem - wtedy będą pięknie błyszczeć.

Na koniec warto dodać, że pierogi z grzybami i kapustą najlepiej smakują z chrupiącą skwarkami lub prażoną cebulką. Świetnym uzupełnieniem będzie też kwaśna lub słodka śmietana. Smacznego!

Podsumowanie

W artykule przedstawiono szczegółowy przepis na przyrządzenie pysznych pierogów z farszem grzybowo-kapuścianym. Dowiemy się, jak przygotować aromatyczny farsz z pieczarek, borowików lub innych grzybów, który idealnie komponuje się ze smakiem kapusty. Przeczytamy o przyprawach, które warto dodać do farszu oraz o tym, jak ugotować kapustę, by była jędrna i soczysta.

Kolejnymi poruszonymi zagadnieniami są sposoby formowania pierogów, triki dotyczące zamykania pierogów, by farsz się nie wydostał oraz temat odpowiedniego gotowania i podawania pierogów z grzybami i kapustą. Dowiemy się, że świetnymi dodatkami będą tu chrupiące skwarki, cebulka albo kwaśna śmietana.

Przepis został opisany krok po kroku, zarówno jeśli chodzi o przygotowanie farszu, jak i wykonanie ciasta oraz formowanie pierogów. Zamieszczono również konkretne wskazówki dotyczące ilości poszczególnych składników potrzebnych do wykonania ciasta na pierogi z grzybami i kapustą.

Artykuł z pewnością pomoże wszystkim miłośnikom pierogów w samodzielnym przyrządzeniu wyjątkowo smacznej wersji z nadzieniem grzybowo-kapuścianym. To świetna inspiracja do wypróbowania w swojej kuchni!

Najczęstsze pytania

Do przygotowania smacznego farszu grzybowego idealnie nadają się pieczarki, borowiki lub podgrzybki. Można użyć zarówno grzybów świeżych, jak i suszonych. Ważne, aby były aromatyczne i soczyste.

Przepis na ciasto pierogowe, w którym zastosowano 500 g mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju i 150 ml wody, powinien wystarczyć na około 40-50 pierogów o średnicy 8-9 cm.

Pierogi z farszem grzybowo-kapuścianym powinny się gotować w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty od wypłynięcia. Nie warto gotować ich dłużej, bo mogą się rozgotować.

Takie pierogi można podawać na słodko ze skwarkami, cebulką lub okrasą z prażonej bułki tarto. Świetnie smakują też polane kwaśną lub słodką śmietaną i posypane natką pietruszki.

Ugotowane pierogi z grzybami i kapustą można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej umieścić je w szczelnym pojemniku. Mogą też zostać zamrożone na okres do 3 miesięcy.

5 Podobnych Artykułów

  1. Przepis na przecier pomidorowy: Jak zrobić pyszny przecier pomidorowy?
  2. Smażony dorsz - przepis, jak smażyć dorsza
  3. Ciasta z mascarpone: przepisy na pyszne ciasta z serkiem mascarpone
  4. Szybkie dania bez mięsa - Pomysły na obiad bez mięsa
  5. Andrut przepis: pyszne i proste przepisy
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Katarzyna Mucha
Katarzyna Mucha

Jestem Kasia, dietetyczka i autorka bloga o zdrowym stylu życia na portalu cedenews.pl. Na co dzień zmagam się z nadwagą, więc postanowiłam się podzielić z czytelnikami moimi doświadczeniami i przepisami. Piszę o diecie, ćwiczeniach, ale też o akceptacji samej siebie. Chcę wesprzeć inne kobiety w ich zmaganiach z wagą i pokazać, że liczy się przede wszystkim zdrowie, a nie wygląd.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły