Pyszne żeberka pieczone w domowym piekarniku

Pyszne żeberka pieczone w domowym piekarniku
Autor Anna Maćkowska
Anna Maćkowska15.12.2023 | 6 min.

Żeberka pieczone w domowym piekarniku to przepyszna propozycja dla wszystkich miłośników tego mięsa. ten artykuł zawiera sprawdzone informacje i bardzo smaczny przepis na żeberka w zalewie, które zapewniają obfity, soczysty i w pełni rozpadający się w ustach kawałek wieprzowiny. dowiesz się jak przygotować idealne żeberka, jakie zastosować przyprawy i dodatki oraz na ile czasu i w jakiej temperaturze piec żeberka w domowych warunkach. Poznasz też kilka ciekawych sosów i dodatków. Zapraszamy do lektury!

Kluczowe wnioski:
  • Żeberka pieczone przez 3-4 godziny są najbardziej soczyste i miękkie.
  • Do żeberek idealnie pasuje sos barbecue lub chili.
  • Warto dodać do żeberek przyprawy takie jak: majeranek, rozmaryn, czosnek.
  • Żeberka można podawać z pieczonymi ziemniakami lub surówką.
  • Temperatura pieczenia żeberek to 160-180 stopni Celsjusza.

Żeberka pieczone w zalewie

Żeberka pieczone w zalewie to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej soczystych sposobów przyrządzenia tego mięsa. Polega on na długim duszeniu żeberek w niewielkiej ilości płynu, dzięki czemu mięso dosłownie "pływa" w sosie podczas pieczenia. Taki sposób pieczenia sprawia, że żeberka są niezwykle miękkie i rozpadają się w ustach.

Do przygotowania żeberek w zalewie idealnie nadaje się domowy piekarnik. Wystarczy ułożyć je w brytfance, zalać niewielką ilością bulionu lub wody i piec powoli przez kilka godzin. Im dłuższy czas pieczenia, tym większa szansa na idealnie miękkie i aksamitne żeberka.

Zalewa do żeberek

Co wybrać na zalewę do pieczonych żeberek? Można zastosować zarówno wodę, bulion warzywny, jak i bulion mięsny. Ten ostatni doda smaku i aromatu. Można go przygotować z kości wieprzowych. Inną opcją jest bulion drobiowy.

Do zalewy warto dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny. Dobrze komponują się również jałowiec, majeranek i tymianek. Dzięki temu zalewa dodatkowo przyprawi żeberka od środka.

Sos barbecue do żeberek pieczonych

Idealnym uzupełnieniem do pieczonych w zalewie żeberek jest aromatyczny sos barbecue. Można go polać bezpośrednio na upieczone mięso lub podawać oddzielnie do maczania. Przygotowanie dobrego domowego sosu barbecue nie jest trudne.

Podstawą jest koncentrat pomidorowy, który stanowi bazę sosu. Smak wędzony uzyskamy dodając proszek z wędzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, suszonym lub świeżym oregano i rozmarynem. Czosnek w proszku albo świeżo wyciśnięty również doskonale pasuje do takiego sosu.

Składniki sosu barbecue

  • koncentrat pomidorowy
  • wędzony proszek
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • oregano, rozmaryn
  • czosnek

Gotowy sos odstawiamy na kilka godzin w lodówce. Dzięki temu smaki się zejdą i będą jeszcze intensywniejsze. Sos barbecue doskonale komponuje się z pieczonymi żebrami.

Czytaj więcej: Przepis na botwinkę - pyszna botwinka w prosty sposób

Przyprawy do żeberek pieczonych

Aby żeberka pieczone były jak najsmaczniejsze i najlepiej doprawione, koniecznie trzeba dodać do nich odpowiednie zestawy przypraw. Podstawowe przyprawy do mięsa to oczywiście sól i pieprz. Jednak w przypadku żeberek przyda się coś ekstra.

Bardzo dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie - rozmaryn, tymianek, bazylia. Wzmacniają one smak mięsa i dodają aromatu. Świetnie pasuje również majeranek i oregano. Opcjonalnie można dodać kolendrę, kmin rzymski lub curry.

Z przypraw korzennych polecamy ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, imbir oraz goździki. Ostra papryka bądź chili także wpłynie pozytywnie na ostateczny efekt żeberek.

Jak upiec smaczne żeberka w domu

Pyszne żeberka pieczone w domowym piekarniku

Aby upiec w domu naprawdę smaczne żeberka pieczone, warto stosować się do kilku ważnych zasad. Przede wszystkim należy wybrać dobrej jakości żeberka krótko marynowane. Bez kości będą się lepiej piec. Mięso powinno być z jednej strony pokryte nożem, a z drugiej natartą solą z pieprzem.

Kluczowe jest też odpowiednie doprawienie żeberek - dodatkiem soli, pieprzu oraz wybranych ziół i przypraw. Szczególnie polecamy majeranek, cząber, paprykę i czosnek. Tak przygotowane mięso układamy w brytfance i zalewamy niewielką ilością bulionu.

Pieczemy powoli ok. 3-4 godzin w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Co jakiś czas polewamy żeberka powstałym sosem. Pod koniec można zwiększyć temperaturę, aby żeberka się zrumieniły. Gotowe posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Żeberka pieczone z ziemniakami

Co najlepiej pasuje do pieczonych żeberek? Oprócz sosów i surówek idealnym dodatkiem będą pieczone ziemniaki. Są proste w przygotowaniu, a do tego doskonale uzupełniają smak soczystego, wędzonego mięsa.

Ziemniaki można piec na kilka sposobów. W skórce będą bardziej aromatyczne i chrupiące. Wystarczy umyć bulwy szczoteczką i piec w folii lub bezpośrednio na blasze. Mogą być również obrane i pokrojone w ćwiartki lub plastry.

Obrane w ćwiartki W całości w skórce
Pokrojone w plastry Przekrojone na pół

Przyprawiamy ziemniaki solą, ziołami prowansalskimi lub rozmarynem. Pieczemy około 40-60 minut w temperaturze 180 stopni C, do miękkości. Podajemy gorące wraz z chrupiącymi, aromatycznymi żebrami i ulubionym sosem.

Żeberka pieczone szybki przepis

Nie zawsze jest czas na długie przyrządzanie żeberek. Dlatego przedstawiamy również szybki przepis na żeberka pieczone, które będą gotowe już w godzinę. Polecany sposób dla osób niecierpliwych lub gdy zachciewa się nam żeberek "od ręki".

Podstawą jest wybór niewielkich kawałków mięsa - pojedyńczych żeberek lub ich fragmentów. Takie porcje upieczemy znacznie szybciej. Mięso solimy, doprawiamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obowiązkowo dodajemy cebulę, czosnek oraz ulubione zioła. Zalewamy niewielką ilością wody lub bulionu mięsnego.

Żeberka pieczemy na złoty kolor około 45-60 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia można je polać powstałym sosem. Pod koniec opiekamy chwilę pod grilllem, aby mięso się zrumieniło. Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

Podsumowanie

Artykuł przedstawia kompleksowo temat przyrządzania pysznych żeberek pieczonych w warunkach domowych. Opisane zostały różne techniki i sposoby pieczenia żeberek w piekarniku, aby uzyskać mięso soczyste i bardzo miękkie. Przede wszystkim polecamy metodę duszenia żeberek w niewielkiej ilości bulionu lub wody - tak zwane żeberka w zalewie. Takie wolne pieczenie przez kilka godzin gwarantuje wyjątkową kruchość i aromat mięsa.

Przedstawione zostały również różnorodne przyprawy oraz dodatki, które warto zastosować do żeberek pieczonych aby wydobyć z nich jak najlepszy smak. Będą to między innymi zioła prowansalskie, przyprawy takie jak papryka, majeranek, czosnek oraz sosy, na przykład doskonały do żeberek sos barbecue. Osobny fragment poświęcono temu jakie dodatki i garniry świetnie komponują się z aromatycznymi pieczonymi żebrami. Na przykład ziemniaki czy surówki.

Mamy nadzieję, że artykuł dostarczył praktycznej, przydatnej wiedzy na temat przyrządzania pysznych żeberek pieczonych w zaciszu własnej kuchni. Życzymy smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych z wykorzystaniem naszych sprawdzonych technik, przepisów i porad!

5 Podobnych Artykułów

  1. Przepis na przecier pomidorowy: Jak zrobić pyszny przecier pomidorowy?
  2. Krokiety z kapustą i grzybami - przepis i sposób przygotowania
  3. Ciasta z mascarpone: przepisy na pyszne ciasta z serkiem mascarpone
  4. Przepis na barszcz ukraiński z buraków
  5. Szybkie dania bez mięsa - obiady wegetariańskie
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Anna Maćkowska
Anna Maćkowska

Nazywam się Anna i jestem psycholożką. Od kilku lat piszę artykuły na temat rozwoju osobistego i zdrowia psychicznego na portalu cedenews.pl. Poruszam kwestie stresu, depresji, lęków, nauki asertywności i pracy nad własną osobowością. Piszę w przystępny, empatyczny sposób, a moim celem jest pomoc czytelnikom i czytelniczkom w rozumieniu samych siebie.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły