Leczo z kiełbasą to smaczna i sycąca potrawa, idealna na obiad lub kolację. W tym przepisie połączyliśmy klasyczne składniki lecza - pomidory, paprykę i przyprawy z dodatkiem kiełbasy, która sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej smakowite. Przygotowanie domowego lecza z kiełbasą jest naprawdę proste, a efekt zaskakująco dobry. Warto wypróbować!
Kluczowe wnioski:- Leczo z kiełbasą to prosty w wykonaniu i smaczny pomysł na obiad
- Do przygotowania potrzebujemy niewiele składników, które mamy zwykle w kuchni
- Można dodać ulubione dodatki, np. czosnek, cebulę czy ziemniaki
- Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno
- Leczo możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni
Leczo z kiełbasą krok po kroku
Leczo z kiełbasą to prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny pomysł na obiad. Aby przyrządzić to danie w domu, wystarczy kilka składników, które z pewnością masz już w swojej kuchni oraz chwila czasu. Poniżej znajdziesz przepis oraz wskazówki, jak krok po kroku przygotować pyszne leczo z kiełbasą.
Na początek obierz i pokrój w kostkę 2 duże cebule. Następnie rozgrzej olej na patelni i podduś cebulę przez około 5 minut. Gdy cebula się zeszkli, dodaj starte na tarce o grubych oczkach 2 duże czerwone papryki. Smaż razem z cebulą przez kolejne 3-4 minuty.
Teraz dodaj 3 obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę pomidory. Wsyp też 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusić, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 minut.
Dodajemy kiełbasę
Gdy leczo zacznie nabierać soczystości, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę - w tym przepisie użyliśmy kiełbasy szynkowej, ale świetnie sprawdzi się też kiełbasa krakowska lub toruńska. Całość jeszcze przez chwilę podduś. Na sam koniec możesz dodać ulubione dodatki, jak np. czosnek czy świeża natka pietruszki.
Danie podawaj na talerzach posypane świeżo startym tartym serem, np. parmezanem. Leczo z kiełbasą idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z pieczywem lub gotowanymi makaronami.
Przepis na domowe leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą to przepis, który warto mieć w swoim kulinarnym repertoire. Jest prosty, a finalny efekt zaskakująco dobry. Dodatkowo lekko pikantne leczo może być zarówno samodzielnym daniem obiadowym, jak i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw.
Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis krok po kroku na smaczne domowe leczo z kiełbasą. Zobacz, jak łatwo przygotujesz to rozgrzewające danie:
Składniki: | Sposób przygotowania: |
- 2 duże cebule | 1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. |
- 2 czerwone papryki | 2. Dodaj startą paprykę, smaż 3-4 minuty. |
- 3 pomidory bez skóry | 3. Wrzuć pomidory pokrojone w kostkę, przyprawy i duś ok. 15 minut. |
- Kiełbasa szynkowa | 4. Dodaj pokrojoną kiełbasę i dusz jeszcze chwilę. |
- Przyprawy: papryka słodka, majeranek, sól, pieprz | 5. Na sam koniec możesz dodać ulubione dodatki np. czosnek. |
Czytaj więcej: Mazurek wielkanocny: przepis na tradycyjne ciasto
Jak przyrządzić leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą to danie, które lubią wszyscy - zarówno dzieci, młodzież, jak i dorośli. Nic więc dziwnego, że cieszy się ono tak dużą popularnością. Chcesz poznać kilka sprawdzonych sposobów i trików, jak przyrządzić idealne leczo z kiełbasą? Poniżej znajdziesz kilka cennych wskazówek.
Wybierz odpowiednią kiełbasę
Kluczowym składnikiem tego dania jest oczywiście kiełbasa. Najlepiej sprawdzi się tutaj kiełbasa szynkowa lub krakowska - mają intensywny smak, który doskonale komponuje się z aromatem lecza. Jeśli wolisz mniej tłuste wersje, możesz wypróbować dobrej jakości kiełbasy półsuche typu krakowska mielona.
Dodaj ulubione dodatki
Podstawowy przepis na leczo z kiełbasą możesz urozmaicić poprzez dodanie składników, które szczególnie lubisz. Świetnie sprawdzą się tutaj pieczarki, papryka konserwowa, czosnek, cebula czy natka pietruszki. Leczo może być też bazą do przygotowania bardziej sytego dania - wystarczy dodać ugotowane ziemniaki, jajka, kaszę lub ryż.
Leczo z kiełbasą to danie, które lubią wszyscy - zarówno dzieci, młodzież, jak i dorośli.
Leczo z kiełbasą w wersji wege
Leczo z kiełbasą wcale nie musi zawierać mięsa! Jeśli jesteś weganinem lub po prostu chcesz zjeść dziś coś lżejszego, polecamy przygotowanie wegańskiej wersji tego dania. Jest równie pyszna, jak klasyczne leczo, a do tego zdrowsza i bogata w cenne dla organizmu składniki.
Wegańskie leczo z kiełbasą przygotujesz podobnie, jak wersję mięsną - wystarczy pominąć składnik w postaci kiełbasy i zastąpić go ulubionymi dodatkami roślinnymi. Świetnie sprawdzą się tutaj wegańskie kiełbaski sojowe lub pszenne. Kilka plastrów takiej kiełbaski wniesie do dania intensywny, mięsny smak. Możesz też użyć tempehu, tofu lub ciecierzycy.
Pozostałe składniki pozostają takie same, jak we wcześniejszych przepisach - cebula, czosnek, papryka, pomidory, przyprawy. Tak przygotowane roślinne leczo z powodzeniem może stać się smacznym, sycącym i zdrowym daniem obiadowym.
Leczo z kiełbasą z dodatkami
Klasyczne leczo z kiełbasą smakuje już samo w sobie wybornie, jednak istnieje wiele możliwości, aby wzbogacić ten przepis dodatkowymi składnikami. Taki zabieg nie tylko urozmaici smak dania, ale także wzmocni jego walory odżywcze i sytość, dzięki czemu jeszcze lepiej nadaje się nawet na samodzielny posiłek.
Jakie dodatki warto dodać do lecza z kiełbasą? Przede wszystkim świetnie sprawdzą się tutaj warzywa - cebula, czosnek, pieczarki, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, kukurydza czy groszek z puszki. Leczo można też wzbogacić ziemniakami lub dodatkiem w postaci jajek sadzonych, ugotowanego ryżu lub kaszy. Takie połączenie zapewni sytość na dłużej.
Dobrym pomysłem jest także dodanie do lecza serów - żółtego, fety czy mozzarelli. Pasują również wędliny - szynka, boczek, kiełbasa wiejska lub salami. Każdy z tych składników sprawi, że leczo z kiełbasą nabierze jeszcze ciekawszego smaku i stanie się pełnowartościowym daniem obiadowym.
- Leczo z kiełbasą doskonale smakuje z wieloma dodatkami, np. warzywami, ziemniakami, serami czy wędlinami.
- Dodatki nie tylko urozmaicają smak, ale też zwiększają sytość oraz walory odżywcze dania.
- Najlepiej dodać kilka składników, które lubisz - wtedy leczo stanie się pełnowartościowym, smacznym obiadem.
Leczo z kiełbasą na patelni
Chcesz przygotować leczo z kiełbasą, ale nie masz garnka pod ręką? Wcale nie stanowi to problemu! To danie świetnie nadaje się także do przyrządzenia na patelni. Smak oraz proporcje składników pozostają takie same. Zmienia się jedynie forma przygotowania.
Aby przygotować leczo z kiełbasą na patelni, rozgrzej najpierw olej, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij. Następnie sukcesywnie dodawaj pozostałe składniki - paprykę, pomidory, przyprawy. Gdy leczo zacznie nabierać soczystości, wrzuć również pokrojoną w plastry kiełbasę.
Całość smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10-15 minut. W razie potrzeby możesz też przykryć patelnię pokrywką. Na sam koniec dodaj ulubione dodatki - czosnek, natkę pietruszki lub świeże zioła. Danie podawaj posypane tartym serem. Smacznego!
Podsumowanie
Przedstawiliśmy przepis oraz porady dotyczące przygotowania smacznego lecza z kiełbasą. Krok po kroku pokazaliśmy, jak łatwo można przyrządzić to rozgrzewające danie w domu. Podaliśmy składniki, sposób przygotowania oraz przydatne wskazówki kulinarne.
Dowiedzieliśmy się, że do lecza z kiełbasą najlepiej użyć kiełbasy szynkowej lub krakowskiej. Podpowiedzieliśmy też, jakie smaczne dodatki można dodać, by urozmaicić smak potrawy. Przedstawiliśmy również przepis na wegańską wersję dania dla osób niejedzących mięsa.
Opisaliśmy także, jak przygotować leczo z kiełbasą na patelni, gdy akurat nie mamy garnka pod ręką. To danie ma więc wiele wariantów i możliwości, dzięki czemu zadowoli podniebienia wielu osób. Smacznego!
Mamy nadzieję, że przedstawione przepisy, triki oraz porady pomogą Ci w przygotowaniu idealnego domowego lecza z kiełbasą. To danie warte wypróbowania - na pewno Ci zasmakuje!