Śledzie w occie - przepis, najlepsza zalewa octowa z cebulą

Śledzie w occie - przepis, najlepsza zalewa octowa z cebulą
Autor Katarzyna Mucha
Katarzyna Mucha15.12.2023 | 6 min.

Śledzie w occie to klasyczna przekąska, która cieszy się niesłabnącą popularnością. W tym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na przygotowanie smacznych śledzi w zalewie octowej z cebulą. Dowiesz się, jak zrobić wyśmienitą marynatę, ile czasu marynować ryby oraz podpowiemy, z czym najlepiej podawać gotowe śledzie.

Kluczowe wnioski:
  • Najlepsza zalewa octowa to proporcje 1/3 octu i 2/3 wody.
  • Do smaku śledzi przyczynia się dodatek cebuli, marchwi i przypraw.
  • Ryby powinny marynować się od 2 do 7 dni w lodówce.
  • Śledzie w occie świetnie smakują z chlebem, ziemniakami lub sałatką.
  • Przestrzeganie przepisu gwarantuje smaczne, domowe śledzie.

Śledzie w occie krok po kroku

Śledzie w occie to klasyczna polska przekąska, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Choć przygotowanie tej marynaty może wydawać się proste, warto poświęcić chwilę, aby zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami i wskazówkami, dzięki którym uzyskamy wyśmienite śledzie w smacznej, aromatycznej zalewie.

Przede wszystkim należy dobrze wybrać składniki. Najlepsze śledzie do marynowania to śledzie bałtyckie - duże, tłuste, o jasnej skórze. Ich mięso będzie soczyste, aromatyczne i smaczne. Ocet powinien być 10-procentowy, najlepiej jabłkowy lub winny, zaś woda niegazowana. Koniecznie trzeba też dodać cebulę, marchew, ziele angielskie, liść laurowy - wszystko to nada korzenną, intensywną nutę smakową.

Mycie i patroszenie śledzi

Kluczowe przy marynowaniu ryb jest ich staranne oczyszczenie. Śledzie muszą być pozbawione łusek, wnętrzności i krwi. Po umyciu ryby kroimy na mniejsze kawałki - w poprzek na 3-4 części. Lepsze będą mniejsze porcje, które szybciej i dokładniej przejmą smak zalewy.

Jak przygotować zalewę octową

Aby zrobić dobrą zalewę octową do śledzi, należy zmieszać ocet i wodę w proporcjach 1:2 lub 1:3, z przewagą wody. Zbyt dużo octu spowoduje zbyt intensywny, ostry smak. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy cebulę (najlepiej czerwoną, ostrą), marchew, ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz. Wszystkie składniki gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Ostudzoną zalewą zalewamy umyte, pokrojone śledzie.

Zalewa octowa o proporcjach 1 część octu na 2-3 części wody z dodatkiem cebuli, marchwi i przypraw to przepis na idealną marynatę do śledzi.

Czytaj więcej: Placki z rabarbarem - przepisy na placki rabarbarowe

Przepis na najlepsze śledzie w occie

Oto sprawdzony, klasyczny przepis krok po kroku, jak samodzielnie przygotować pyszne, domowe śledzie w occie z cebulą i przyprawami.

  • 1 kg śledzi bałtyckich
  • 1 szklanka 10% octu jabłkowego lub winnego (250 ml)
  • 2-3 szklanki wody mineralnej niegazowanej (500-750 ml)
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu

Śledzie myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy warstwami w słoju. Cebulę i marchewkę kroimy w piórka lub talarki i dodajemy do naczynia z rybami. ziele angielskie i liście laurowe lekko obtłukujemy. W rondelku mieszamy ocet i wodę, dodajemy przyprawy i zalewę zagotowujemy. Usmażoną cebulę i marchew odcedzamy z zalewy i razem z rybami przekładamy do wyparzonego słoja. Musimy uważać, by zalać śledzie całkowicie zalewą octową i pozostawić ok 2 cm przestrzeni pod wieczkiem. Szczelnie zakręcamy słój i odstawiamy do lodówki na kilka dni.

Tak przygotowane śledzie w occie będziemy mogli jeść nawet przez 2-3 tygodnie, jeśli słój dobrze się szczelnie zakręci.

Z czym podawać śledzie w zalewie

Śledzie w occie - przepis, najlepsza zalewa octowa z cebulą

Aby w pełni cieszyć się smakiem domowych śledzi w occie, warto zadbać o odpowiednie dodatki. Tradycyjnie podajemy je z ugotowanymi, ciepłymi ziemniakami i świeżym, chrupiącym pieczywem. Można też dodać plaster świeżego ogórka, rzodkiewkę, sałatkę z buraków, kwaśną śmietanę. Te dodatki znakomicie uzupełnią smak marynowanych ryb i sprawią, że będzie to smaczny, sycący posiłek.

Ziemniaki Chleb lub bułki
Ogórki kwaszone lub świeże Rzodkiewki
Sałatka warzywna Śmietana

Jak długo marynować śledzie

Aby śledzie w occie nabrały odpowiedniego smaku i aromatu zalewy, muszą odpowiednio długo się marynować. Najkrócej powinny leżakować 2-3 dni w lodówce, najlepiej w ciemnym, chłodnym miejscu. Im dłużej będą się marynować, tym będą smaczniejsze i miększe.

Zbyt krótkie marynowanie (1 dzień) sprawi, że ryby pozostaną twarde, zachowają swój specyficzny posmak i nie przejmą dobrze smaku zalewy. Z kolei zbyt długie, nawet 2-tygodniowe marynowanie sprawi, że będą bardzo miękkie, rozpadną się przy wyjmowaniu z słoja.

Najlepiej zatem marynować śledzie przez 3-5 dni w lodówce, a jeśli chcemy dłużej przechowywać słój, należy go trzymać w ciemności, w niskiej temperaturze, np. w spiżarni, gdzie ryby mogą dojrzewać nawet 2 tygodnie.

Śledzie w occie z cebulą i przyprawami

Najważniejsze przy marynowaniu śledzi jest dobranie odpowiednich dodatków do zalewy, które podkreślą i wzbogacą smak ryb. Koniecznie musi się tam znaleźć cebula, najlepiej czerwona - doda słodkiej ostrOŚci. Świetnie komponuje się z nią marchew. Oba te warzywa można usmażyć na złoty kolor przed dodaniem do octu.

Nieodłącznymi przyprawami są liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Można też odrobinę poszaleć z dodatkami i dorzucić goździki, curry, imbir, włoszczyznę. Poeksperymentowanie z przyprawami pozwoli wzbogacić i zmienić nieco tradycyjny smak domowych śledzi w occie.

Podsumowanie

Śledzie w occie to tradycyjna polska przekąska, którą warto umieć przygotować samemu w domu. Niniejszy artykuł zawiera sprawdzony przepis oraz wiele cennych wskazówek, jak zrobić wyśmienitą, domową marynatę ze śledzi w aromatycznej zalewie octowej z dodatkiem cebuli i przypraw.

Przepis krok po kroku pokazuje, jak umyć i pokroić ryby, w jakich proporcjach zmieszać ocet i wodę aby uzyskać złoty środek, jakie warzywa i przyprawy dodać do zalewy octowej, by nabrała głębi smaku. Dowiemy się też, jak długo powinny marynować się śledzie, aby były idealnie miękkie i smaczne oraz z czym najlepiej je podawać.

Przestrzegając podanych zaleceń, każdy powinien uzyskać wyborne śledzie w occie, które zachwycą domowników i gości. Warto poeksperymentować z przyprawami i cieszyć się wspaniałym, domowym jedzeniem. Te śledzie w zalewie z octu i cebuli na pewno każdemu zasmakują.

Mamy nadzieję, że artykuł będzie pomocny i zainspiruje Państwa do samodzielnego przyrządzenia smacznych śledzi w occie na bazie sprawdzonej receptury. Smacznego!

5 Podobnych Artykułów

  1. Przepis na przecier pomidorowy: Jak zrobić pyszny przecier pomidorowy?
  2. Krokiety z kapustą i grzybami - przepis i sposób przygotowania
  3. Ciasta z mascarpone: przepisy na pyszne ciasta z serkiem mascarpone
  4. Przepis na barszcz ukraiński z buraków
  5. Szybkie dania bez mięsa - obiady wegetariańskie
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Katarzyna Mucha
Katarzyna Mucha

Jestem Kasia, dietetyczka i autorka bloga o zdrowym stylu życia na portalu cedenews.pl. Na co dzień zmagam się z nadwagą, więc postanowiłam się podzielić z czytelnikami moimi doświadczeniami i przepisami. Piszę o diecie, ćwiczeniach, ale też o akceptacji samej siebie. Chcę wesprzeć inne kobiety w ich zmaganiach z wagą i pokazać, że liczy się przede wszystkim zdrowie, a nie wygląd.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły